Kirjakkalan ruukkikylä
Kirjakkalan ruukkikylä sijaitsee noin 18 kilometriä Salon keskustasta etelään Merikulmantietä pitkin, Hamarinjärven äärellä. Alue tarjoaa upeita entisöityjä ruukkirakennuksia ja alueella kulkevat Teijon kansallispuiston reitit, jotka vievät vaeltajat läpi lehtojen ja havumetsien. Alueelta avautuvat upeat maisemat Nikkakalliolta, josta voi nähdä meren yli Kemiönsaarelle. Hamarinjärven kosteikot houkuttelevat muuttolintuja, tarjoten lintuharrastajille erinomaisia mahdollisuuksia harvinaisten lintujen bongaukseen. Metsässä samoillessa voi kohdata valkohäntäpeuroja, ja talvella löytää jälkiä supikoirista, ketuista tai ilveksistä. Hamarinjärvi tarjoaa myös mahdollisuuksia melontaan ja suppailuun sen rauhallisessa ympäristössä, ja alueella on useita nuotiopaikkoja, joissa voi nauttia eväistä järvimaisemassa.
Historiallinen Kirjakkala ja Teollisuusperintö
Kirjakkalan ruukin historia juontaa juurensa vuoteen 1686, jolloin Turun läänin maaherra Lorenz Creutz nuorempi perusti alueelle kankivasaran ja ahjon. Teijon ruukkipatruuna Bremer osti ruukin vuonna 1831, ja Kirjakkalassa taottiin kankirautaa vuoteen 1908 saakka. Alueella toimi myös Kirjakkalan nappitehdas, joka valmisti nappeja, joita vietiin jopa Japanin armeijalle. Teollinen toiminta päättyi toisen maailmansodan jälkeen, ja nappitehdas paloi vuonna 1956. Nykyään alueella on entisöity ruukinkartano ja kolme suurta hirsirakennusta, jotka toimivat majoitus-, juhla- ja kokoustiloina. Alueella on onnelannummen leirikeskus, joka tarjoaa puitteet isompien leirien järjestämiseen.
Aktiviteetit ja Yhteisöllisyys Kirjakkalassa
Kirjakkalan alue tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja. Alueella on 5 km:n sauvakävelyreitti, ja kesäisin Kirjakkalan Alku järjestää yleisurheilukisoja ja pesäpallon pelipäiviä. Kirjakkalassa on myös 200 asuinrakennusta ja venesatama. Kirjakkalassa pidettiin aikaisemmin Marianpäivähiihto, johon osallistui jopa 3000 katsojaa. Kylässä toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää erilaisia tilaisuuksia ja talkoita. Teijon kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Teijo Makerspace tarjoaa työtilan käsitöiden ja teknologian parissa työskentelyyn sekä työpajoja ja kursseja. Kirjakkalassa on myös mahdollisuus vuokrata sup-lautoja, kanootteja ja kajakkeja vesiliikuntaan. Kirjakkalan alueella toimii myös metsästysseuroja, lohirengas, sekä kalankasvatuslaitos. Kesäisin alueelta voi nauttia yöttömistä öistä, ja talvikuukausina alue on suosittu tähtitieteilijöiden ja valokuvaajien keskuudessa. Jos tuuri käy myös revontulia on nähtävissä. Lisäksi alueelta löytyy pyöräreitti Lehmijärvelle.